Fläskfilé · Helgmat · Kött · Matlåda · Tessans Favoriter · Varmrätt

Timjanstekt fläskfilé med ädelostsås

timjanstekt1[1]

Det här är vår absoluta favorit på matbordet just nu, den tar inte omänskligt lång tid att göra heller. Såsen är helt gudomlig och kan säkerligen användas till andra kötträtter. Vi brukar varva mellan kantareller och champinioner.

4 port
Ugn 225 grader

Ingredienser
500 g fläskfilé
2 msk smör
2 tsk salt
1/2 tsk peppar
1/2 tsk timjan
1 kg potatis
1 stor vitlöksklyfta
1 tsk salt
2 krm grovmalen peppar
2 msk olja

Sås:
2 dl köttbuljong
1 tsk timjan
2 msk kinesisk soja
1 msk vetemjöl
1 dl grädde
2 msk svartvinbärsgelé
30 g ädelost

Garnering: 100 g färsk svamp, smörfrästa

Serveras med: Ugnsstekt potatis och sallad.

Gör så här:

  1. Bryn filén i smör i en stor stekpanna. Salta, peppra och strö över timjan. Lägg över köttet på en plåt.
  2. Skala och skiva potatisen. Bred ut skivorna på plåten bredvid köttet. Pressa över vitlök. Salta, peppra och ringa över olja. Stek mitt i ugnen ca 25 minuter. Köttet är lagom stekt vid 70 grader innertemperatur. Potatisen ska vara mjuk och ha fin färg.
  3. Sås: Häll buljongen i en kastrull. Tillsätt timjan och soja. Blanda mjöl och grädde och vispa ner det. Låt såsen sjuda 3 min. Rör ner gelé och ädelost och låt det smälta.
  4. Skär köttet i skivor. Lägg upp på serveringsfat med potatis, ringla över såsen och garnera med svamp.

Smaklig måltid!
/Tessan

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *