Helgmat · Kött · Oxfilé · Tessans Favoriter · Varmrätt

Oxfilé provencale

Oxfilé provencale

Lördagen tillbringade vi på Leos Lekland med barnen och mannens brors familj. Det var MYCKET folk där så efter två timmar kände vi vuxna att vi var nöjda och magarna började längta efter lite mat så vi åkte hem till oss och påbörjade middagen som vi skulle bjuda på. Vi körde en variant av receptet nedan, men istället för oxfilé använde vi oss av rostas. Det var minst lika gott som med oxfilé. Barnen fick äta köttbullar och potatis och alla åt glupskt och gillade maten. Efterrätten som åts var denna.

4 portioner
Ugn: 225/275
grader 

Ingredienser
ca 600 g oxfilé
1,5 tsk salt
0,5 tsk peppar
potatis
75 g smör
3 st vitlöksklyftor
0,5 dl persilja

Serveras med: Smörstekt sparris med virad bacon runt

Gör så här:

  1. Putsa filén fri från ytliga senor. Bryn den runt om och krydda med peppar och hälften av saltet.
  2. Sänk värmen och lägg på ett lock och efterstek köttet i ca 15 minuter.
  3. Skala och skiva potatisen och lägg den på en ugnsplåt.
  4. Ta sedan upp filén och lägg den att svalna.
  5. Häll lite vatten i stekpannan och vispa runt.
  6. Häll stekskyn över potatisen och salta med resten av saltet.
  7. Ställ in potatisen i ugnen i ca 30 minuter.
  8. Gör vitlökssmöret genom att låta smöret bli lite rumsvarmt och blanda det sedan med pressad vitlök och hackad persilja och ev. lite peppar.
  9. Skär filén i ca 1 cm stora skivor och rada upp dem över potatisen. Klicka vitlökssmöret på köttet.
  10. Värm ugnen till 275 grader och placera plåten högt upp i ugnen i ca 8 minuter innan servering.

Klart att servera!
/Tessan

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

One thought on “Oxfilé provencale

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *