Äpplen · Äpplen · Bakverk · Efterrätt · Kalas · Paj · Tessans Favoriter

Äppelpaj

appelpaj10

Vi har tre äppelträd på vår gård och varje år blir det massvis med äpplen, så även i år. Tyvärr är jag dålig på att ta rätt på dom i tid och då dom bär frukt samtidigt hinner man absolut inte med. För några veckor sedan blåste det och nästan alla äpplen på det nedersta träden som har ”glasäpplen” föll till marken. Jag fick kärra bort 2 skottkärror överfull med äpplen!

En och annan äppelpaj brukar vi i alla fall göra, här kommer receptet som är samma recept som används när vi gör blåbärspaj.

Ugn: 225 grader

Ingredienser

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1/2 krm salt
175 g smör
äpplen

Smuldeg:
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g smör

Serveras med: Vaniljkräm

Gör så här:

  1. Pajdeg: Smält smöret.
  2. Blanda ihop det smälta smöret med mjöl, socker, bakpulver och salt.
  3. Tryck ut degen i en smord pajform.
  4. SKala och skiva äpplena och fyll skalet med dessa.
  5. Smuldeg: Blanda havregryn, mjöl och socker i en burke.
  6. Lägg i rumsvarmt smör skuret i små bitar.
  7. Arbeta ihop till en deg.
  8. Fördela smuldegen över äpplena i pajformen.
  9. Grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter. Får pajen fort färg kan man lägga över folie.

Ät & Njut!
/Tessan

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *