Förrätt · Räkor · Smått & Gott · Tessans Favoriter · Veckans specialare

Langos

langos2

Langos är en favorit här hemma men som vi inte gör så ofta. Det brukar vara mannen i huset som tar tag i det när han blir sugen och jag säger inte nej till langos som kvällsfika!

Ingredienser

25 g jäst
3 dl vatten
1 kokt potatis
1 tsk salt
7 dl vetemjöl special
1 dl vetemjöl
1 l majsolja (till fritering)

Garnering:
Pensla bröden med smält smör blandat med pressad vitlök.
Garnera med exempelvis räkor, rom, rödlök, gräddfil, riven ost

Gör så här:

  1. Värm vattnet och lös upp jästen.
  2. Mosa potatisen och blanda i det i vattnet tillsammans med salt och mjöl.
  3. Arbeta ihop degen och låt den jäsa i 40 minuter.
  4. Mjöla underlaget och arbeta i lite mer mjöl i degen. Dela den sedan i lämpligt stora bitar och kavla ut dom.
  5. Låt dom jäsa i ca 10 minuter på mjölat bakplåtspapper.
  6. Värm 3-4 cm olja i en tjockbottnad panna och prova först med en liten bit vitt bröd. Får den snabbt färg kan du fritera langosbröden.
  7. Lägg i ett langosbröd i någon minut på vardera sida tills dom blivit gyllengula och fina. Låt dom inte ligga för länge i oljan för då kan dom bli hårda.
  8. Lägg dom sedan på galler med hushållspapper under.
  9. Pensla bröden med smält smör med vitlök i och lägg sedan på önskad garnering.

Njut!
/Tessan

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *